Din guide for å flytte til Tyrkia - Innvandring og opphold

Planlegger du å flytte til Tyrkia?

Hvis du har en plan for å flytte til Tyrkia, forteller vi deg gjerne at du hadde valgt riktig beslutning.
Ved krysset mellom Europa og Asia har Tyrkia en strategisk posisjon mellom den østlige og den vestlige verden. Landets økonomi fremstår som dynamisk, med en utvikling av tertiær sektor. Utvandrere kan da finne jobbmuligheter her.

Tyrkia er kjent for godheten til befolkningen som ønsker velkommen til utlendinger som kommer til å bosette seg i landet for å jobbe og leve.

Transittvisum

Hvis du ankommer med fly og umiddelbart flyr til et annet land, kan du vanligvis forbli på flyplassen uten å passere gjennom tyrkisk immigrasjonskontroll og flytte fra ankomstporten til den nye avgangsporten uten behov for visum. Hvis du ønsker (eller trenger) å gjennomgå innvandringskontroll av en eller annen grunn, må du ha det aktuelle visumet. Hvis du ankommer sjøveien, vil du alltid ha riktig visum.

Kortsiktige besøk

turister

I 2015 besøkte 41 millioner mennesker Tyrkia. I 2016, først og fremst som et resultat av kombinasjonen av konflikten i Syria, politisk usikkerhet i Tyrkia og terrorangrep, falt antallet til rundt 31 millioner. Lokale rapporter antyder at turistantallet har økt kraftig i 2017, hovedsakelig på grunn av en tilstrømning av turister fra Russland og det tidligere Sovjetunionen.

Du vil være glad for å vite at det er enkelt å besøke Tyrkia som turist? Dette er dobbelt nyttig ettersom mange som ønsker å komme til Tyrkia for å jobbe, etablere en virksomhet eller gå av med pensjon først vil komme som turist for å sjekke muligheten for hva de vil gjøre. De vil legge planene sine, komme hjem og deretter søke om innvandringsvisum de måtte trenge.

Innbyggere av enhver nasjonalitet kan besøke Tyrkia som en ‘turist’: noen som besøker på kort sikt (mindre enn 90 dager) og som ikke kommer til Tyrkia for å jobbe. Hvor lang tid du kan besøke Tyrkia på et turistvisum, avhenger av din nasjonalitet, ettersom regjeringen i Tyrkia har oppnådd individuelle avtaler med enkeltland når det gjelder gjensidige turismerettigheter.

Detaljer finner du på www.mfa.gov.tr/visa-information-for-foreigners.en.mfa.

Det eneste kravet er at de må skaffe seg et ‘e-visum.’ Dette ‘visa’ er ikke et visum i ordets vanlige forstand. Det innebærer ingen kontroll av statusen eller applikasjonen din. Det er i utgangspunktet kvittering for inngangsskatt!

Du søker om e-visumet via den tyrkiske regjeringens nettsted for e-visum (www.evisa.gov.tr).
Nettstedet er tilgjengelig på mange språk. Hele prosessen med å få visum vil vanligvis ta mindre enn fem minutter. Du må oppgi informasjon som passnummeret og foreldrenes fulle navn. Du må også foreta en liten betaling (med kreditt- eller debetkort). Betalingens størrelse avhenger igjen av hjemlandet. Det er typisk omtrent 20 dollar.

Du kan søke om e-visumet inntil tre måneder før planlagt reisedato. Når du ankommer Tyrkia, vil e-visumet ditt tillate deg å bo i landet i maksimalt 90 dager i en periode på 180 dager. I motsetning til mange land, er dette uavhengig av om den perioden bygger bro mellom et kalenderår.

Så hvis du for eksempel kom til et foreslått 90-dagers besøk 1. september 2017, vil du kunne bo til 30. ”november 2017 (maksimalt 90 dager). Hvis du ankom 1. november 2017, ville du være i stand til 30. januar 2018 (igjen, maksimalt 90 dager). Tellingen starter ikke på nytt 1. januar 2018 bare fordi du er i et nytt kalenderår.

Hvis du ønsker å bo i Tyrkia som turist i mer enn 90 dager, kan du gjøre det, men bare ved å få kortvarig oppholdstillatelse. Dette er ganske enkelt. Se nedenfor.

Forretningsbesøkende

Folk som ønsker å besøke Tyrkia for å møte klienter og / eller diskutere forretningsforhold, kan gjøre det som turister. Det er ikke noe separat visum for "forretningsbesøkende".

Imidlertid, hvis du ønsker å besøke Tyrkia til andre ‘forretningsmessige’ formål, trenger du et arbeidsvisum som det er forskjellige krav til. For eksempel har journalister en bestemt type visum, personer som filmer eller driver vitenskapelig forskning har en annen type visum, og det samme gjør folk som kommer til Tyrkia for å undervise og sjåfører (lastebil).
Mer info om å starte din virksomhet i Tyrkia

Langsiktige besøk

Alle søknader om langtidsvisum må gjøres via "Pre-Application System of Turkish Sticker Visas" (PAS). Dette er et online system der søkerne oppgir alle opplysningene sine, og når søknaden er godkjent, får de en avtale med å besøke det lokale tyrkiske konsulatet for resten av prosessen som skal gjennomføres.

Se mer informasjon eller søk på www.visa.gov.tr.

Det er viktig at den elektroniske søknaden din må være riktig utfylt. Hvis det ikke er det, blir det avvist, og du må starte på nytt.

Kravene (sjekklister) for visum varierer litt fra land til land. Disse nedenfor er for folk som kommer fra Storbritannia.

Detaljer om kravene til ditt land finner du på det tyrkiske konsulære nettstedet for ditt land.

studenter

Tyrkiske skoler (grunnskole og videregående opplæring) og høyskoler og universiteter (tertiær utdanning) er av høy kvalitet og relativt billige. Tyrkia har ganske nylig omfavnet ideen til de internasjonale studentene.
De fleste kommer fra Vest-Kina (Xinjiang Uyghur-regionen, der tyrkisk snakkes) og andre turkiske land som Aserbajdsjan, Turkmenistan, Kirgisistan og Usbekistan. Det er veldig få vestlige studenter i Tyrkia spesielt for utdanningens formål.
Hovedkategorien av internasjonale studenter er barn til personer bosatt i Tyrkia, som blir behandlet på samme måte som lokale studenter og ikke blir vurdert videre her. Det finnes også internasjonale skoler, der undervisning er på et fremmedspråk.